Tykkään seurata jääkiekkoa paljon ja olen seurannut sitä muutaman vuoden ajan. Innostuin jääkiekosta, kun kävin katsomassa pelin isovanhempieni kanssa. Tykkään myös käydä katsomassa pelejä paikan päällä. Tämän takia halusin esitellä jääkiekkoa, tässä artikkelissa laajemmin. Lähetään liikkeelle jääkiekon historiasta.
Jääkiekon historiaa
Jääkiekko on syntynyt Kanadassa eurooppalaissiirtolaisten myötävaikutuksesta.
Ensimmäiset kirjalliset maininnat jääkiekko ottelusta ovat vuoden 1800 tienoilla.
Brittiläiset sotilaat pelasivat ensimmäisinä virallisia otteluita Kingstonissa ja Halifaxissa 1800-luvun puolivälissä. Pelaajamäärä oli silloin yhdeksän. Nykyisen jääkiekon syntypaikkana pidetään McGill-yliopistoa Kanadan Montrealissa. Opiskelijat kehittivät siellä uudet säännöt 1870-luvulla. Kansainvälinen jääkiekko liitto julisti Montrealin jääkiekon syntypaikaksi vuonna 2007. Ensimmäinen tunnettu jääkiekko ottelu on pelattu 3.maaliskuuta 1874 Montreal Victoria Skating Ringissä. Tätä päivää pidetään myös jääkiekon epävirallisena syntymäpäivänä.
Säännöt-vaihtelevat mantereittain

Jääkiekon säännöt vaihtelevat sarjoittain ja maittain hieman, säännöt ovat myös muuttuneet ajan saatossa merkittävästi. Suomessa ja myös monessa muussa maassa käytetään IIHF:n (International Ice Hockey Federation) sääntökirjaa. Suomessa tähän sääntöihin on kuitenkin tehty harvoja poikkeuksia. NHL:ssä (National Hockey League) on käytössä eri säännöt.
NHL:n säännöt
Oleellisimpia eroja säännöissä:
Paitsio tulee, jos hyökkäävän joukkueen pelaaja on ylittänyt siniviivan ennen kiekkoa. Rike tapahtuu silloin kun paitsiossa oleva pelaaja koskee
kiekkoa. Jos pelaaja ylittää linjan ennen kiekkoa ja tämän pelaajan joukkueella ei ole kiekkoa hallussa linjatuomari nostaa kätensä viivästyneen paitsion merkiksi. Kun kaikki paitsiossa olleet pelaajat ovat siirtyneet takaisin keskialueelle linjatuomari laskee kätensä ja paitsio raukeaa. Vuoden 2004–2005 työsulkukauden jälkeen NHL:stä poistettiin kahden viivan sääntö.
Rangaistukset
Rangaistus tulee kaukalossa tapahtuneesta rikkeestä. Rangaistus on yleensä henkilökohtainen ja rikkeen tehnyt pelaaja poistetaan määräajaksi kaukalosta. Joukkueelle voidaan määrätä joukkue rangaistus, jolloin joukkueesta päätetään yksi pelaaja, joka kärsii tämän rangaistuksen. Joukkueelle voidaan määrätä joukkue rangaistus siitä, että heillä on ollut liian monta pelaajaa samaan aikaan kaukalossa.
Jääkiekon levinneisyys ja suosio
Jääkiekko on yleisölajina suosituin laji Kanadassa, Suomessa ja Latviassa. Slovakiassa, Tšekissäja Ruotsissa jääkiekko on jalkapallon jälkeen suosituin laji. Venäjällä, Sveitsissä, Valko-Venäjällä, Saksassa, Tanskassa, Norjassa ja jossain osissa Yhdysvaltoja laji on myös hyvin suosittua. Jääkiekolla on vahva suosio joillain alueilla Yhdysvalloissa, mutta laji ei ole noussut kolmen suosituimman lajin joukkoon (baseball, amerikkalainen jalkapallo, koripallo).
Varusteet

Peliasu koostuu pelipaidasta, jossa on pelaajan nimi ja numero. Varusteisiin kuuluu myös pelihousut ja pelisukat. Ne ovat suunniteltu erikseen jääkiekkoon.
Kenttäpelaajan varusteisiin kuuluvat:
Kypärä, Hanskat, Polvisuojat, Alasuoja
Housut, jossa on yleensä muovilevystä tehtyjä suojia topatun kankaan sisällä. Rintasuoja, johon kuuluu myös hartiasuojat.
Kyynärsuojat, Kaulasuoja, Hammassuojat, Maila
Maalivahdin varusteet poikkeavat kenttäpelaajan varusteista. Luistimen terät ja luistimien suojaus ovat erilaiset kuin kenttäpelaajalla. Maalivahdin polvi
suojat ovat huomattavasti isommat kuin kenttäpelaajalla. Maalivahdin polvisuojia pidetään pelisukkien päällä. Maalivahdin pelihousuissa on enemmän suojausta kuin kenttäpelaajan pelihousuissa. Maalivahdilla ei ole erillisiä hartia- ja kyynärsuojia, ne ovat yhdistetty maalivahdin ylävartalon suojaksi
Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1920. Kanada on voittanut maailmanmestaruuden 28 kertaa. Maailmanmestaruuskisat järjestetään nykyään joka vuosi.
Sarjajärjestelmä
Maailmanmestaruuskisoissa on nykyään viisi tasoa: pääsarja sekä ensimmäinen, toinen, kolmas ja neljäs divisioona. Pääsarjassa pelaa 16 maajoukkuetta. Vuodesta 1992 lähtien on pelattu niin, että joukkueet pelaavat lyhyen alkusarjan, jonka jälkeen pelataan pudotuspelit.
Vuodesta 2012 lähtien joukkueet on jaettu kahteen eri kahdeksan joukkueen lohkoon. Vuonna 2011 lohkoja oli vielä neljä. Turnauksen voittaja julistetaan maailmanmestariksi ja kaksi viimeistä joukkuetta tippuu ensimmäiseen divisioonaan.
Historiaa jääkiekon maailmanmestaruus kisoista
Vuonna 1920 oli ensimmäiset maailmanmestaruuskisat, jotka olivat Belgiassa Antwerpenissa kesä olympialaisten yhteydessä. Kansainvälinen jääkiekkoliitto julisti vuonna 1983 nuo virallisiksi maailmanmestaruuskilpailuiksi olympialaisten ohella.
Aikaisemmin varsinaisia maailmanmestaruuskisoja ei järjestetty, koska taso erot joukkueiden välillä olivat niin suuria. Kanada todettiin niin hyväksi, että jääkiekkoliitolle riitti hyvin, että järjestettiin Euroopan-mestaruuskilpailuja. Asiaan vaikutti myös matkustaminen, koska Atlantin valtameren yli matkustamisessa olisi mennyt viikko.
Kotikisojen kirous
Lopuksi haluaisin kertoa erikoisesta seikasta, joka liittyy jääkiekon maailman mestaruus kisoihin.
Jääkiekon kotikisojen yhteydessä on alettu puhumaan niin sanotusta kotikisojen kirouksesta, koska kotikisojen voittaminen on osoittanut vaikeaksi. Ensimmäistä kertaa kotikisat voitti Tšekkoslovakia vuonna 1947, jonka jälkeen samaan ylti Yhdysvallat vuonna 1960. Silloin oli kyse olympialaisista, ne olivat myös samanaikaisesti maailmanmestaruuskilpailut. Tšekkoslovakia voitti myös kotikisansa myös vuonna 1972 ja kolmetoista vuotta myöhemmin vuonna 1985 eli kaiken kaikkiaan kolmesti.
Kotikisojen kirous yleensä johtuu siitä, kun isäntä joukkueen ympärillä on kovat odotukset. Paineet johtuvat, myös mediasta ja median paine yleensä kohdistuu tähtipelaajiin.
Minua kiinnostaa jääkiekossa sen historia ja miten se peli on kehittynyt vuosien varrella. Pelin nopeus kiinnostaa minua myös ja fanitus kulttuurit eri maissa. Haluaisin joskus päästä katsomaan NHL pelin ja haluaisin käydä katsomassa myös maailmanmestaruus kilpailuja.
Jos kiinnostaa lukea lisää, voit lukea täältä;
Lähteet: Wikipedia