
Kun “tuntematon pakottava luonnonvoima” ottaa vallan ihmiskehosta
VAROITUS
Tämä postaus käsittelee Neuvostoliitossa Dyatlovin solassa tapahtunutta onnettomuutta ja sisältää kuvia, jotka voivat järkyttää osaa lukijoista. Jos koet aiheen häiritseväksi, voit ohittaa postauksen.
Ikuiselta tuntuva mysteeri. Mikä sai kokeneet vaeltajat leikkaamaan telttansa ja juoksemaan henkensä edestä ilman säänmukaista varustusta hyiseen ‑30 asteen pakkaseen. Tämä Ural vuorilla tapahtunut kohtalokas vaellus sai alkunsa 27.1.1959.
Yhdeksän toisen asteen retkeilyluokituksen omaavaa neuvostoliittolaista nuorta aikuista havittelivat kolmannen asteen retkeilyluokitusta, jonka he olisivat saaneet itsellensä onnistuneen matkan myötä. Vaellusreitin ollessa heidän taitotasoaan vaativampi, lähti mukaan myös 38-vuotias Semyon Zolotaryov, sillä hänellä oli aiempaa kokemusta tämän tasoisista vaelluksista. Ryhmän johtajaksi valikoitui 23-vuotias Igor Dyatlov, jonka mukaan onnettomuuspaikka myöhemmin nimettiin.
Hiihtovaellusretki Vižaihista Otorten vuorelle sai jo matkan toisena päivänä muutoksen, kun yksi ryhmän jäsenistä Yuri Yudin joutui jättämään matkan kesken huomattavien polvi-ja nivelkipujen myötä. Reuman ja synnynnäisen sydänvian omistama Yudin ei voinut aavistaakaan, että kyseiset sairaudet pelastivat hänet siltä, mitä ikinä onnettomuus yönä tapahtuikaan. Yudinin jäädessä matkasta jatkui muun ryhmän vaellus halki nykyään tunnettua Dyatlovin solaa. Vaikeat sääolosuhteet yllättivät retkeilijät ja tekivät ryhmän etenemisestä hyvin haastavaa. Lumimyrskyn seassa he poikkesivat reitiltään päätyen Kholat Syakhl-vuoren rinteelle. Ryhmä päätti pystyttää teltan rinteeseen ja odottaa sään laantumista seuraavaan auringonnousuun. Lopulta kukaan ryhmän jäsenistä ei tätä auringonnousua päässyt todistamaan.
Läheiset odottivat Dyatlovin lupaamaa sähkettä 12. helmikuuta. Kyseinen päivä oli retken arvoitu päättymispäivä. Sähkeestä ei kuulunut mutta muutaman päivän viive on tosin normaalia vaelluksilla. Päivien kuluessa ja sähkeen puuttuessa läheiset huolestuivat ja etsinnät aloitettiin 20.2. Tutkijoiden löydettyä teltan 26.2 he huomasivat heti tapaukseen liittyvän jotain todella hämärää. Teltan kangas oli revitty auki monesta kohdasta sisältäpäin puukolla. Samana päivänä noin 1,5 kilometrin päässä teltasta läheisellä metsäalueella havaittiin puun juurelle tehty nuotio. Puun alimpia oksia oli katkennut. Epäiltiin, että niitä olisi joko käytetty nuotiossa tai joku olisi yrittänyt kiivetä puuhun paetakseen jotain. Pian nuotion löydön jälkeen havaittiin ensimmäinen ruumis.
Illan tapahtumien ruumiilliset seuraukset

Yuri Doroshenko, oli löydetyistä vaeltajista ensimmäinen. Doroshenko makasi kasvot painautuneena lumeen yllään hihaton t‑paita, uimashortsit ja sukat. Hänellä oli suurehko palovamma päässään ja jalassaan. Tämän lisäksi hänen verisestä suustaan tuli harmaata nestettä, keho oli kauttaaltaan naarmuilla ja mustelmilla, suun lisäksi myös Doroshenkon korvat sekä nenä olivat veren peitossa. On tutkittu, että teot olisivat itse tehtyjä jäätyneeksi kuolemisen pelosta. Tyypillisesti harmaasta nesteestä täyttynyt suu johtuu rintaonteloon kohdistuneesta vahvasta voimasta, joka voisi johtua puusta tippumisella tai jonkun ulkopuolisen painaessa rintaa suurella voimalla. Näistä oudoista kehollisista löydöistä huolimatta Yuri Doroshenko luokiteltiin kuolleen hypotermiaan.
Saman puun alla Doroshenkon vieressä makasi Georgiy Krivonischenko. Hänellä oli yllään pitkähihainen paita, pitkät alushousut ja yksi repeytynyt sukka vasemmassa jalassaan. Myös hänen kehonsa oli pahasti mustelmilla ja haavoilla. Palovammoja havaittiin jalkaterissä, jaloissa sekä käsissä. Krivonischenkon suusta löytyi palanen hänen oman käden rystysistään.
Myöhemmin tutkimuksissa todettiin, että molempien miesten ruumiita oli siirretty heidän kuoltuaan. Todennäköisenä pidetään muiden ryhmän jäsenten löytäneen heidät ja siirtäneet ruumiit lähekkäin osoittaen kunnioitusta juuri menehtyneitä ystäviään kohtaan. Loput ryhmän jäsenet olisivat riisuneet miesten vaatteet ja jakaneet ne keskenään selvitäkseen itse hengissä pakkasessa.
300 metriä puun luota teltalle päin, löytyi ryhmän johtajan Igor Dyatlovin ruumis. Dyatlov makasi maassa selällään kasvoillaan haavoja ja mustelmia. Yllään hänellä oli jo huomattavasti enemmän vaatteita kuin Doroshenkolla ja Krivonischenkolla. Hänen nilkkansa olivat mustelmilla ja hiertymillä. Yksi alahampaista puuttui, mutta limakalvojen ollessa ehjät viittaa hampaan irronneen kauan ennen kuolinpäivää. Kuolemansyyntutkija raportoi vammojen vastaavan nyrkkitappelusta aiheutuvia jälkiä. Dyatlovin kuolinsyyksi todettiin hypotermia.
630 metriä puun luota löytyi toinen ryhmän naisista, Zinaida Kolmogorova. Hän oli edellisiä miehiä paremmin pukeutunut. Kädet olivat täynnä hankaumia ja kasvot olivat mustelmilla. Kyljessä hänellä oli suurehko ruhje, joka voisi syntyä jonkin mailan iskun seurauksena. Rajun kamppailun jälkeen jäätymistä vastaan kuolinsyyksi todettiin hypotermia. Dyatlov ja Kolmogorova olivat todennäköisimmin matkalla takaisin teltalle, kunnes kuolema otti heistä vallan.
Reilun viikon kuluttua muiden uhrien löytämisestä havaittiin viides ruumis. Rustem Slobodin makasi 50cm lumen alla kasvot maata kohti 480 metriä puun luota. Slobodin oli hyvin pukeutunut ja hänellä oli myös oikeassa jalassaan huopasaapas. Hänen kallossaan oli suuri murtuma ja ohimoissa sisäistä verenvuotoa. Syy vammoille jäi epäselväksi. Lääkärit kuitenkin päätyivät tulokseen, että Slobodin oli kamppaillut vielä tunnin päävaurioiden saannin jälkeen. Myös Slobodinin kuolinsyyksi todettiin hypotermia.
Kului kaksi kuukautta kunnes tutkimukset saivat jatkoa. Tutkijat löysivät viimeisten uhrien rakentaman suojan 70–75 metrin päästä puulta, jonka juurelta Doroshenko ja Krivonischenko oli aikaisemmin löydetty.
Viimeiset uhrit löytyivät vain muutaman metrin päästä heidän rakentamastaan suojasta. Lyudmila Dubinina löytyi polviltaan painautuneena vettä virtaavan kiven juurelta. Hänen suunsa oli auki vailla huulia. Hänen poskestaan puuttui ihon palasia ja 10 kylkiluuta olivat murtuneet. Dubininalta puuttui silmät ja kieli, joita ei koskaan löydetty. Sydämessä oli valtava verenvuoto. Ruumiinavauksessa vatsasta löytynyt veri viittasi siihen, että hän oli elossa ja hereillä kun tämä tapahtui. Dubininan kuolin syyksi todettiin verenvuoto sydämen oikeassa eteisessä.
Semyon Zolotaryov, ryhmän kokenein vaeltaja löytyi parhaiten varustautuneena. Hänen ruumiinsa löytyi pienestä purosta Aleksander Kolevatovin vierestä. Lämpimän vaatetuksen lisäksi hänen kaulassaan roikkui kamera. Aiemmin matkan keskeyttänyt Yuri Yudin kertoi myöhemmin kuinka oli yllättynyt viidennestä kamerasta. Hänen mukaansa kukaan ei tiennyt että Zolotaryovilla oli toinen kamera mukanaan. Kameran filmi oli kuitenkin vaurioitunut puron virratessa ruumiiden alla. Sanotaan yhden onnettomuuspaikan tutkijan löytäneen muistilehtiön Zolotaryovin kädestä ja kynän toisesta. Muistilehtiöön ei oltu kuitenkaan ehditty kirjoittamaan mitään ennen kuolemaa. Zolotaryovin vammat olivat yhteneväiset Dubininan kanssa. Hänen kylkiluista viisi olivat pahasti murtuneet monesta eri kohdasta. Sisäistä verenvuotoa havaittiin sydänlihaksessa ja keuhkopussinontelossa, joten Zolotaryovin epäillään myös olleen tajuissaan vammojen jälkeen. Kummallakaan ei ollut ulkoisia haavoja tai mustelmia murtumakohdissa. Vasemman kulmakarvan iho oli irronnut niin, että alla oleva luu näkyi. Myös oikealla puolella päätä ollut avohaava paljasti kalloa. Silmiä ei ollut. Näistäkin mystisistä ja vakavista vammoista huolimatta kuolin syyksi todettiin hypotermia.

Zolotaryovin vieressä maannut Kolevatov oli myöskin hyvin pukeutunut. Kolevatovilta puuttui kummatkin kulmakarvat, paljastaen alla olevat luut. Hänen nenänsä oli murtunut ja niska epämuodostunut. Epämääräisen ruumiinavauksen jälkeen todettiin hänetkin kuolleen hypotermiaan.
Nikolay Thibeaux-Brignollen ruumis löydettiin viimeisenä. Hän makasi 30cm alempana samassa purossa Kolevatovin ja Zolotaryovin kanssa. Hän oli myös varautunut hyvin ulkoilmaan. On ajateltu, että Brignolle ja Zolotaryov olisivat olleet valmiiksi ulkona teltasta ennen muiden pakenemista. Brignollen kasvoissa oli mustelmia ja kyynärvarressa sisäistä verenvuotoa. Hänen vasen puoli kallosta oli pahasti särkynyt. Murtuman päällä ollut iho oli kuitenkin ehjä ilman minkäänlaisia vammoja. Tämä kohtalo on niin käsittämätön, että kuolinsyyksi todettiin vahva ulkopuolinen voima.


←Semyon Zolotaryov, Alexander Kolevatov ja Nikolay Thibeaux-Brignolle puron pohjalla.
Teorioiden pohjaton kuilu

Yksi ensimmäisistä teorioista kohdistui paikalliseen Mansi heimoon. Dyatlov joukkoineen eksyi reitiltä lumimyrskyn vuoksi ja päätyivät Kholat Syakhl vuorelle. Tämä vuori on Mansien reviiriä. Tässä teoriassa Mansi heimo olisi hyökännyt vaeltajien kimppuun heidän uskaltautuessa Mansien alueelle. Todisteita tukeakseen tätä teoriaa on noin 60 metrin päästä vaeltajien teltalta löytynyt ”cham”. Cham on Venäjän Luoteis-Siperian kansojen käyttämä tilapäinen majoitus, jonka keskellä tukevat puut olivat vielä pystyssä. Vaeltajien kameroista löytyi myös kuvamateriaalia Mansien kädenjäljestä pitkin heidän reittiään.
Lumivyöry selittäisi hätäisen lähdön teltalta. Tämä teoria kuitenkin hylättiin nopeasti, sillä kyseisellä alueella ei ollut minkäänlaisia merkkejä mahdollisesta lumivyörystä. Lumivyöry olisi myös aiheuttanut ulkoisia vammoja murtuneiden luiden iholle. Ehkä ryhmä oli kuullut voimakkaan äänen ja säikähtäneenä juosseet pakoon tuntematonta, ja myöhemmin yrittäneet palata takaisin teltalle hakemaan lisävarustusta.
Mikä olisikaan onnettomuus ilman ufoilua. Mansi heimo väitti onnettomuusyönä nähneensä valomaisia hehkupalloja taivaalla. Zolotaryovin kaulassa olleen kameran filmit olivat vaurioituneet vedestä, mutta kuvat saatiin lopulta kehitettyä ja niissä näkyy taivaalla olevia valomaisia muotoja. Vaikka valomuodot voivat hyvin johtua veden tuottamasta vahingosta, UFO teoriaan uskovat ihmiset sanovat Zolotaryovin kuvaavan UFOja hetkiä ennen onnettomuutta. Siitä syystä hän olisi ollut huomattavasti paremmin pukeutunut kuin muut ryhmäläiset. UFO teoria voisi myös selittää osan vaatteista löytyneen radioaktiivisuuden.
Neuvostoliiton osallisuus
Matkan keskeyttänyt vaeltaja Yuri Yudin uskoi Neuvostoliiton armeijan ja hallituksen olevan osallisena yön tapahtumista. Neuvostoliitto sulki tapauksen kolme vuotta onnettomuuden jälkeen, ja kun tapaus vihdoin vuodatettiin julkisuuteen, raporttien ja ruumiinavausten ristiriidat olivat laajoja. Kaikki julkisuuteen saadut tiedot ovat Neuvostoliiton raporteista, jotka ovat olleet muokkaus alttiita. Yudin uskoo ystäviensä eksyneen armeijan alueelle ja armeijan olevan vastuussa menehtyneistä vaeltajista. Yudin huomautti leirintäalueen löydön jälkeen armeijan olevan enemmän huolissaan hiihtäjien teoista alueella, kuin heidän kuolemastaan. Onnettomuuden aikoihin Neuvostoliitto kehitteli ja testasi uusia aseitaan. Ehkä he testasivat niitä lähellä leirintäaluetta, jonka myötä kauhistuneet vaeltajat juoksivat teltastaan.
Onnettomuuden outouden myötä epäillään erilaisia psykologisia mielentilan häiriöitä. Tässä muutama esimerkki.
Kármán vortex street on panikkikohtauksia aiheuttavaa erittäin matalataajuista tuulta. Ehkä tämä tuuli sai retkeilijät vainoharhaisiksi ja pakenemaan teltastaan.
Arktinen hysteria aiheuttaa henkistä tasapainottomuutta ja hysteerisiä ilmiöitä. Se voi ilmetä arktisesta kylmyydestä, pimeydestä ja ravintoaineiden puutteesta. Tätä hysteriaa on kuitenkin havaittu vain arktisilla alueilla vakituisesti asuvilla alkuperäiskansoilla, eikä niinkään ”ohikulkijoilla”.
Huolimatta kaikista teorioista lopulliseksi syyksi Dyatlovin solan onnettomuudelle annettiin ”Tuntematon pakottava luonnonvoima”. Lepoa ja rauhaa yön uhreille.
